Idealna kuchnia! Połączenie ergonomii i nowoczesności.

Według niektórych w kuchni spędzamy najwięcej czasu. Nic więc dziwnego, że jest ona uważana za najważniejsze miejsce w domu. Miejsce, którego podczas remontu z pewnością nie można potraktować po macoszemu.

Nie ma krzty przesady w stwierdzeniu, że kuchnia to serce każdego domu. Jest to przede wszystkim miejsce, w którym przygotowuje się posiłki i to nie tylko te trzy główne. W kuchni jednak wykonujemy wiele innych czynności tj. mycie naczyń, przechowywanie różnego rodzaju żywności oraz urządzeń. Warto więc zastanowić się, jak rozplanować ustawienie wszystkich mebli i urządzeń, by przestrzeń ta była jak najbardziej ergonomiczna. Dzięki temu prace wykonywane w kuchni będą przebiegały w sposób płynny i przyjemny.

Kuchnię możemy podzielić na co najmniej kilka stref. Pierwsza, to strefa magazynowa. Przechowujemy w niej zakupione produkty, zapasy i przygotowane wcześniej posiłki. Najlepiej jest zlokalizować ją jak najbliżej drzwi wejściowych, dzięki czemu skrócimy czas niezbędny do wypakowania zakupionych produktów. Warto pomyśleń o umieszczeniu w tej strefie płaskiej powierzchni, która ułatwi nam np. segregację zakupów, rozpakowanie ich czy rozmieszczenie w odpowiednich szufladach i szafkach. Niektóre produkty mogą wymagać dodatkowej obróbki (np. warzywa warto umyć), dlatego najlepiej jest wykonywać te czynności pomiędzy lodówką, a zlewozmywakiem.

Kolejną strefą jest miejsce przygotowywania posiłków. W jej obrębie wykonujemy między innymi czynności tj.: mycie, obieranie, czyszczenie i krojenie różnych produktów. Aby czynności te przebiegały w sposób możliwie najbardziej komfortowy należy w niej umieścić zlewozmywak, zmywarkę i kolejny blat dostosowany do obróbki żywności (o zwiększonej odporności). W strefie tej warto umieścić również większość szafek służących do przechowywania naczyń. Zadbajmy również, aby w bezpośrednim zasięgu znalazła się również płyta grzewcza, kuchenka mikrofalowa czy piekarnik.

Przy tej okazji nie sposób pominąć najważniejszej kwestii. Bardzo często znajdujemy się w tej niekomfortowej sytuacji, że pomieszczenie kuchenne jest tworzone przez osoby trzecie i nie do końca spełnia nasze wyobrażenia. Najczęściej spotykane są układy w kształcie litery „U”, „L”, „G” oraz podwójnej litery „I”.

Zabudowa dwurzędowa (podwójne „I”) zazwyczaj jest zlokalizowana po dwóch przeciwnych stronach kuchni. Jest to zabudowa stosowana dla powierzchni krótkiej, a jednocześnie szerokiej. Z jednej strony warto umieścić mniejsze i większe szafki, zlewozmywak, mniejszy blat oraz płytę grzewczą i piekarnik. Z drugiej strony warto natomiast umieścić jedną wysoką szafkę, lodówkę i dłuższy blat.

Jeżeli nasze pomieszczenie przeznaczone na kuchnię nie jest zbyt wąskie możemy zabudować je drugim sposobem – w kształcie litery „L”. W takim przypadku całą zabudowę umieszczamy na dwóch ścianach leżących prostopadle do siebie. Na jednej z nich umieszczamy np. lodówkę i zlewozmywak, a na drugiej płytę grzewczą i blat roboczy. Sprzęty te ustawiamy możliwie najbliżej środka tego kąta prostego, aby uzyskać jak największą ergonomię przestrzeni roboczej. Wolne miejsce pozostałe na trzeciej ścianie można wykorzystać do utworzenia przestrzeni jadalnej.

Kolejny typ zabudowy (w kształcie litery „U”) sprawdzi się w niezbyt szerokich (a jednocześnie niezbyt wąskich) układach pomieszczenia. Polega on na rozmieszczeniu dwóch ciągów szafek wraz z lodówką, płytą grzewczą i piekarnikiem na przeciwległych ścianach, a następnie połączeniu ich trzecim ciągiem, w którym umieszczany jest najczęściej zlewozmywak i blat roboczy.

Innym rozwiązaniem najczęściej stosowanym w małych lub wąskich pomieszczeniach oraz aneksach kuchennych jest zastosowanie zabudowy jednorzędowej. Jak w takim przypadku powinno wyglądać ustawienie sprzętów? Jednym z rozwiązań jest ustawienie na początku lodówki, następnie szafki z blatem roboczym, zlewozmywaka i kuchenki. Należy jednak pamiętać o tym, że odległość między dwoma ostatnimi powinna wynosić około 80 cm. Niektórzy zatem właśnie w tej przestrzeni umieszczają blat roboczy lub przynajmniej jego mniejsze przedłużenie.

A jaka powinna być ta idealna kuchnia? Już po lekturze powyższych akapitów można się zorientować, że rozwiązania są różne, a właściwe podpowie jedynie gust osoby spędzającej w kuchni najwięcej czasu. Podczas wybierania odpowiedniego układu nie sposób pominąć wygody jej użytkowania, która jest o wiele ważniejsza od panujących aktualnie trendów. Tzw. „nowoczesne kuchnie” często cieszą oko na wystawce w sklepie, ale są zupełnie niepraktyczne, dlatego nie dajmy się zwieźć pozorom. Idealna kuchnia to taka, w której czujemy się pewnie i komfortowo.

Podczas urządzania kuchni pojawia się jednak szereg dodatkowych pytań: Co położyć na podłogę? Czym zabezpieczyć przestrzeń przy blacie roboczym i płycie grzewczej? Czy trzeba dodatkowo zabezpieczać sufit przed działaniem wilgoci? Na te i inne pytania odpowiemy sobie w jednym z kolejnych artykułów.

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterEmail this to someonePrint this page
Kliknij i podziel się z innymi!
Słowa kluczowe:,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

POPULARNE SŁOWA KLUCZOWE:
exeo • Centrum Dekoracji • Wrocław •